måndag 15 november 2010

Lattemammor och svenssonliv

Fredagmys, kombi, hund, 2 barn, villa, jätte-TV, bioanläggning och en fondvägg i latte.
En perfekt dag spenderas bland andra lattemammor på ett barnvagnsvänligt café, till stan har man tagit sig med familjens andrabil, en liten halvkombi. När mannen kommer hem i familjens förstabil en stor kombi, gärna SUV, så står maten på spisen och är nästan klar och barnen sitter snälla och tysta och ser på 60 tums LED-TVn och rusar skrikandes mot pappa när de upptäcker honom.
På IKEA bordet framför soffan med schäslongdel ligger en prydlig hög med trendiga inredningstidningar. Maten är klar och de serveras ekologisktkravodlatmiljömärktfullkornris, frön av lite olika varianter, ekologisktnärodlademiljöfullkornsgrönsakergrönsaker och en ekologisknärodladfullkornskyckling. 
En perfekt fasad, de borde vara så, enligt inredningstidningarna och reklamfilmerna. I verkligheten ser de annorlunda ut, mamma jobbar, pappa jobbar, barnen bråkar och det regnar. Men de materiella finns där, den fina kombin som pappa kör till jobbet, mammas lilla andrabil, den enorma TVn och bioanläggningen. Nu gäller de bara att visa upp de här för alla andra Svenssons i stan. Hur göra det? 
Den extraduktiga pappan som tränar ungarnas hockey/fotbolls/innebandy/basketlag kommer på lösningen, sammandrag. Idéen är enkel, istället för att spela en match två olika kvällar i veckan i olika områden så får varje område turas om att hålla sammandrag där alla möts under två intensiva dagar. Perfekt läge att visa upp den fina SUVn och mammas nya dyra märkeshandväska och hennes nya dyra vinterskor. Och att visa upp pappas telefon. Och barnens sportutrustning. Och de barnet som inte spelar får en ny spelkonsol att ta med och leka med medan de är match. 
När matcherna är över så åker man hem till sina perfekta IKEAkatalogshem, som mer är IKEAkatalogshem möter stormen Gudrun. Den perfekta fasaden får vila tills morgonen efter, när allt börjar om på nytt med ännu en dag med sammandrag och uppvisande av sin fasad.

Jag är väl aningen cynisk, jag vet. Och jag vet att jag bara är 23 och inte har erfarenhet av familjeliv annat än som barn. Men en sak jag har erfarenhet av är idrottsmatcher. Barns idrottsmatcher. Barns idrottsmatcher där man toppar lagen för att vinna turneringen, barn idrottsmatcher där föräldrarna lever sig in i matcherna som om de vore världens undergång om ens barn förlorade. Barns matcher där mamma och pappa analyserar barnens idrottsresultat som om de vore en rapport om lösningen på världsfreden. Barnsmatcher där man som förälder går in som en expert på hockey/fotboll/innebandy/basket och kritiserar barnens insats på planen.
Vars blev de fel?

Inga kommentarer: