fredag 9 oktober 2009

Nobels fredspris kommitté borde ha vunnit Nobels fredspris

Jag brukar inte bry mig om sådär jättemycket annat än klänningarna på Nobelfesten vad gäller Nobels fredspris. Men nu blir jag riktigt upprörd!
Varför ska Barack Obama ha fredspriset? Han har väl inte gjort några betydande fredsinsatser? Än.
Efter 9 månader vid makten har inte gjort några riktigt stora insatser för fred, han har lagt planerna om en robotsköld genom Europa för att skydda USA från kärnvapen anfall på is (för övrigt, vad ger USA rätten att ha en sån i Europa?), han har inlett förhandlingar om Irans införskaffande av kärnvapen (för övrigt igen, Iran anses ha en galen regering och får inte ha kärnvapen därför, tydligen var inte Bush nog galen för att inte få ha kärnvapen, var finns logiken? Rent teoretiskt, om människorna som styr Iran hade styrt USA, hade dom DÅ fått ha kärnvapen?) men de ska sägas att han också planerar att ta initiativ i kärnvapen nedrustningen (för vems del? USAs egen??). Kanske inte så konstruktiva saker som vanliga människor ser som fredsinsatser, men han har faktiskt dragit ur en del trupper från Irak. Samtidigt som han har satt in dom i Afghanistan. Finns en grej kvar på Obamas lista över saker att uträtta och de är att han ska ta täten i kampen om klimathotet (först ska han bara övertala sin egen nation till det. Lite samma grej som att Sverige trycker på att USA ska skriva på FN "regler" om ursprungsbefolkningars rättigheter, indianerna alltså. Fast Sverige inte själva har skrivit på samma "regler" om ursprungsbefolkningar, samerna alltså.)
Är dessa ambitioner nog för att få Nobels fredspris? Eller är de kanske så att dessa ambitioner är värda för att få priset om dom som delar ut de är rädda för att stöta sig med andra stormakter?
Andra kandidater som låg bra till var dissidenten Hu Jia som suttit fängslad för sitt arbete i Kina och Lidija Jusupova som kämpat för de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien. Men de hade varit att stöta sig med de stormakterna, är inte de värt ett fredspris så säg!

Inga kommentarer: