tisdag 25 augusti 2009

Turism

Var till stan en sväng till stan idag och började fundera på det här med turism.

Utanför Kulturens Hus stod tre turister och fotade varandra framför den stora blanka "svampen" (något slags konstverk) och jag började le åt hur (ursäkta mig) dumma de såg ut! Varför ska de ha bilder på sig själva framför våran fula svamp? Har aldrig förut sett någon som har varit så intresserad av våran svamp.
Kommer att tänka på det italienska TV-team som gjorde ett resereportage om Luleå och stod utanför våran gamla fina "språklåda" på gymnasieskolan och hävdade att det var Luleå Universitet. Det gamla anrika Luleå Universitet. (För er som inte vet det så är Luleå Tekniska Universitet på sin höjd 40 år gammalt och ligger INTE mitt inne i stan) och börjar fundera på var de har fått den informationen ifrån.
Och vad det egentligen är som vi ställer oss framför och ler fånigt för att få en bild med oss själva framför...
Kan ju vara någon reklambyrå någonstans som, i brist på annat, har kommit på att denna svamp är en sevärdhet i Luleå? Samma sak med de stackarns italienarna som stod och glodde på gymnasieskolan.
På samma sätt som någon reklambyrå har kommit på att vi ska ha bilder på oss själva där vi står framför ett högt torn av järnbalkar eller de som är kvar av raserade gamla arenor eller bara ett berg som reser sig mot himlen mitt ute i öknen eller ett klocktorn där det som egentligen beses är det urverk som är INNE i tornet. Listan kan göras lång.
Varför skrattar vi då när andra vill fota sig framför våran svamp?

Inga kommentarer: