måndag 24 augusti 2009

Män är sämre bilförare

TV4's Nyhetsmorgon gjorde en stor grej av undersökningen som visar att män är sämre bilförare än kvinnor.
Min fråga är nu hur man, genom en statistik undersökning, kan avgöra att män är sämre bilförare än kvinnor? Detta mot bakgrunden av devisen "lögn, grov lögn och statistik", alltså att med statistik kan man visa vad som helst, bara man formulerar sin fråga på rätt sätt. Och nog luddigt.
Dom sitter i TV soffan och säger att de flesta allvarliga trafikbrott begås av män. Men är det samma sak att begå allvarliga trafikbrott som att vara farlig i trafiken? I vissa fall är det väl så, som att köra när man druckit alkohol. Men annars?
Är det inte lika farligt då att vara stressad när man kör bil?
Tänk er att ni är en tvåbarnsmamma som jobbar heltid med att "chefa" och därmed har många möten som drar ut på tiden, du sitter i bilen på väg hem från jobbet och det är många bilar ute i trafiken, medan du sicksackar dig fram mellan bilarna har du inte alls tankarna på trafiken. Istället försöker du klura ut hur du ska kunna laga "barn1"s allergi-middag, "barn2"s vanliga middag och din egen GI-middag. Och efter det skjutsa "barn1" till träningen i andra änden av stan till klockan 6 samtidigt som "barn2"s fotbollslag ska plockas upp klockan 6 för samåkning till träningen. Och efter det hinna till ditt spinningpass inne i stan klockan halv 7. Och sen ska samma skjutsningsprocedur hinnas med på vägen hem så barnen hinner göra läxorna.
Ser ni min synpunkt på det här med att män är sämre bilförare? Den här stressade karriär-mamman känns inte som någon säker bilförare.
Undersökningen som motormännens riksförbund har gjort baseras på mängden allvarliga trafikbrott, vilket väcker en del frågor förutom den med stressade karriärkvinnor. För att man ska komma med i den här statistiken måste man ha blivit stoppad av Polisen, och då följdfrågan, vad är det som gör att Polisen stoppar en? Åkte man fast efter ett tips eller i en vanlig nykterhetskontroll? Vad är ett allvarligt trafikbrott? Om man kör in i baken på bilen framför i trafikljuset eftersom man är ouppmärksam och det enda som händer är att lyktorna går sönder, är det då ett allvarligt trafikbrott?
Att köra ouppmärksam är ju inte heller ett trafikbrott, men ouppmärksamma förare måste väl ändå vare det farligaste som finns?
I min värld är det dock mer begränsade kategorier som är de sämsta bilförarna, kepsgubbar - man ser dom ligga ute i vägkanten i gammel-volvos och kör saktare än en snigel kryper fram och när de kommer till korsningar kör de som om de ägde vägen. Och på tal om folk som tror de äger vägen så kommer vi till nästa grupp som i min värld tillhör världens sämsta bilförare, de som kör på Coop Forums parkering i Luleå. Vad händer med förarna när de kommer in på den parkeringen? Tills sist så kommer vi till den absolut jobbigaste gruppen, lantisarna! Dom kommer i massor och invaderar hela stan varje lönehelg, de kommer från små orter där de varken har rondeller eller trafikljus och är livrädda för att köra i "storstadstrafiken" och då blir ju resultatet som det blir...

För övrigt så anser jag att Kartago bör förstöras! Eller i alla fall att jag är världens bästa bilförare!

Inga kommentarer: