tisdag 13 december 2011

Kärt barn har många namn

Overall kommer, enligt Svenska Akademien, från engelskans overalls, alltså snickarbyxor. Ordet kan lätt härledas till over all av vilken person som helst som kan lite engelska.
Det svenska ordet overall syftar från början på arbetskläder (Min pappa och min bror arbetar fortfarande i overaller, men då är ju dom å andra sidan från typ stenåldern. Eller ja nästan i alla fall.) Idag tänker vi främst på såna otympliga jobbiga pinsamma kläder vi hade på dagis när vi var små. Eller vi gjorde det...

För vem tycker inte att overaller både är töntiga, obekväma och fula? Jag fattar att små barn behöver en, för det är nog åbäkigt och bökigt att få alla armar och ben på rätt plats i en overall, hur ska det då inte vara i jacka och byxor?!
Hursom, för inte såå länge sen var det tydligen någon som kom på att de där med overall skulle bli coolt och inne igen. För nu ser man dem överallt i alla tänkbara färger, mönster och prisklasser. 
Men, det finns ett stort MEN. Vem skulle köpa nå så töntigt som en overall? 
Jag vet inte om den som introducerade dem i Sverige tänkte såhär, men det känns som om de är möjligt.
"Alltså, overall hur töntigt och snusförnuftigt lagomt svenskt låter inte det? Vi MÅSTE kalla det något annat, förnya oss! (dom funderar en stund) JA! Vi tar och kallar det för något på engelska så det låter som om man använder såna i USA! Bra idé! Vad sägs om one-piece? 
Klubbat och klart, så gjorde dom. Lite som i reklamfilmen för värktabletterna där de skrotar de gamla dockorna och pappfigurerna som förut alltid var med i reklamfilmerna.
Det dom missade var ju att overall redan var engelska. Så vi har ersatt ett icke-svenskt ord med ett annat svenskt ord. Jag fattar att man tar låneord för nya saker för att få dem att låta coola, som att kalla ett gameboy för gameboy. Finns de något svenskt ord för gameboy? Hursom så i min hjärna låter det som ett töntigt ord. Fast allra töntigast är att kalla en overall för one-piece och på så sätt göra de fulaste och mest osmickrande plagg coolt. 

Inga kommentarer: